Allergier päls-

Allergiker Cornish Rex

Detta är en gammal text från tiden då vi födde upp CRX.

VAD JAG VET OM REXKATTER OCH ALLERGI.

Det sägs att ca 50% av alla allergiker tål Cornish Rex-katten. Huruvida detta stämmer kan jag inte av personlig erfarenhet uttala mig om. Vi har haft folk hos oss som har tålt katterna, men vi har också varit med om motsatsen.

Hos oss är allergiker välkomna att hälsa på och prova att sätta näsan i rex-pälsen. Eftersom vi också har hundar har vi valt att träffa våra gäster på en hundfri plats i huset bredvid. Om det går bra är det ändå ingen garanti för att man i längden tål katten. Därför anser jag att man, mot uppvisande av läkarintyg, bör ha möjlighet att återlämna katten. Eftersom vi själva har allergi familjen anser vi att det i alla fall är värt ett försök.

Cornish-pälsen har bara ett lager kort päls. Den fäller, men inte så mycket som andra katter. Ifall det är pälsen som allergikern reagerar på har man goda utsikter att klara rex-pälsen, men ibland är det andra faktorer som spelar in. Man kan till exempel vara allergisk mot kattens saliv. Då den sedan slickar sig och fäller hår blir allergenet luftburet. Man kan också reagera för kattens toalett-låda.

Ifall man badar sin katt en gång per vecka försvinner 80% av allergenet, har jag hört sägas. Detta ska ha uttalats av en allergiläkare. Jag står inte för sanningshalten i detta, men det är väl ändå värt ett försök, tycker jag.

Min man Magnus är astmatiker sedan barndomen. Han tål bara Cornish Rex-katter och vissa hundraser. När vår första Rex-katt flyttade in blev Magnus tillfälligt sämre och fick medicinera mer än vanligt. Detta kunde ju självklart ha psykologiska orsaker, men är inte mindre oroligt ändå. Efter hand blev han dock bättre och så småningom helt i samma skick som innan. Därefter flyttade den ena rexen efter den andra in. Dessa katter har fyllt vårt liv med glädje och vi tycker absolut att man som kattälskande allergiker ska ge Cornish-Rexen en chans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *