Cornish Rex – Päls

Bevara Cornish-typen för framtiden – 2001

Våra rexar

VÅRA REXAR.

Ordföranden i Nordiska Rexringen skriver att man bör bevara Cornishens päls och dess lockar. Jag kan inte annat än att instämma. Tyvärr är dock min erfarenhet att ju tunnare pälsar, desto fler lockar och därmed desto fler utställningsmeriter.

Enligt ett känt debattforum har dock EU hotat att förbjuda Rexaveln, då de anser att Rexen mår dåligt av sina krulliga morrhår (!). Numera får ju Rexarna poäng för fina, långa morrhår på utställningarna. Dock är det oftast de tunnpälsade och därmed lockigaste kissarna som får de korta, spröda morrhåren, vilka ofta bryts av.

Då vi ändå är inne på ”morrhårsområdet” skulle jag gärna ta upp det här med typen också. Visst, är de vackra, våra fina Rexar med sina raka profiler och långa ben! Min lilla Kid Kai ser ut som en puma, en vildinna, som alltid är på språng. Ibland blir hon så busig att hennes svarta pupiller fyller hela hennes ögonglober.

Men… som jag ser det är Kid min mest vältypade Rex. Däremot är hon ju jämförelsevis tunnpälsad, eller ska jag säga kortpälsad. Hon har inga kala fläckar, men kanske skulle hon inte få lika höga poäng på sina morrhår som Mimmi, Freja och Corrina fick. Å andra sidan är både Mimmi och Corrina betydligt kraftigare (längre) i pälsen än Kid. Idealet var väl ändå Lucifer! Han hade, i mina ögon, allt vad som kännetecknar en perfekt Rex, inte ens tillstymmelse till studtail.

Jag hoppas jag inte bryter mot Personuppgiftslagen, då jag nu lämnar ut mina katters namn.

Pälsfärger fördes också på tal.

Vad är egentligen en modefärg? Har vi inte alla våra favoritfärger? En del fäster sig vid solida, vilket är mycket vackert, medan en del tycker det är spännande med variation. Detta är väl tur för det är ju också en sak som breddar vår avelsbas.

Mvh Mona Dahlgren, S*Solvindens 2001

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *