Europeiskt korthår

Europeiskt korthår – vår inhemska ras

Europé – vikingakatten!
När jag bestämde mig för att titta närmare på vår inhemska ras Europeisktkorthår slumpade det sig som så att jag kom i kontakt med en engagerad uppfödare, nämligen Monika, Silverblommans uppfödning av Européer.  Jag är väldigt glad för den kontakten. Det är lite speciellt att Monika var en av de som köpte en huskatt som blev grunden till den framtida uppfödningen. Det var 1994..
Intressant att veta kan vara att inom SVERAK registrerades blå européer som chartreux / british blue fram till 1983. En Europé har dock alltid stamtavla och är resultatet av en kontrollerad avel. Förr hade Europé och dess brittiska motsvarighet brittiskt korthår samma rasstandard inom FIFe och SVERAK. Sedan 80-talet bedöms de dock var för sig, och utseendet skiljer sig idag mycket åt mellan raserna.
Européen är ättling till tamkatter som kom till Europa med vikingaskeppen tror man. Redan på 400-talet fanns dena ras i Sverige och den var troligen den enda rasen i Europa under 1400 år. Sedan 1940-talet har man avlat på och ställt ut rasen. De första registrerades som Svensk huskatt.
I Sverige så är Europén lika inhemsk som den norska skogkatten är i Norge. Tyvärr så är den numer utrotningshotad. Och i flera länder nästan utdöd. Avelsbasen är mycket liten. Alla hanar används heller  inte.
Bara vita Européer har blå eller odd Eyed ögon (ett blått ett gult). Rasen har inga genetiska sjukdomar, självklart kan den få andra sjukdomar bl.a HCM som finns i alla raser.
Det importeras från Danmark och Finland och exporteras till övriga Europa och Ryssland.
Förra året föddes drygt 30 kattungar, det är inte mycket. I Danmark föds fler trots att de inte har så många uppfödare och även Schweiz har sin första uppfödare.
Europékatten finns i 69 godkända färger/mönster, inklusive vitfläck,silver, tabby, tigré, spotted, solida, dock inte färger som choklad, lila, kanel eller siamesmaskat
Den är proportionerligt byggt, ganska muskulös med medellånga ben och svans. De som avlar på europén strävar efter en få fram en katt som ser ut som den “perfekta” korthåriga bondkatten såg ut under 1940- och 1950-talen. Många tycker därför att europén ser ut som en “riktig” katt och blir därför också en katt som för ett otränat öga ofta är svår att särskilja från en huskatt.
Rasen har i n g a genetiska sjukdomar, självklart kan den få andra sjukdomar bl.a HCM som de testas för, dock finns det inget speciellt hälsoprogram. Man använder sig av Maine Coon-formulären.
Det finns för få Européer och framför allt hanar i Sverige, rättare sagt så används tyvärr inte alla. Inavel finns men troligtvis inte mer än i vissa andra raser. Det finns fortfarande obesläktade linjer.
Europén ska ha ett alldeles eget utseende och får inte ha någonting i sitt utseende som påminner om någon annan ras. Europén är en medelstor till stor katt och skall vara alltigenom en proportionerlig och lagom katt i alla avseenden. Den har inga rasbundna sjukdomar eller defekter och kan ses som en väldigt sund och frisk katt.
Européer har underbar personlighet, en glad, positiv och sällskaplig katt. Den är också mycket intelligent och klok och detta ihop med dess lekfullhet och livlighet gör den till en underbar kompis! Den är också väldigt tillgiven sin familj och ger tillbaka minst lika mycket som den får.

3 comments / Add your comment below

  1. Jag tycker att europeiska katter är så fina har haft en som hette murre men hag gick ur tiden saknar han

Lämna ett svar

Till startsidan