Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Hur svårt att förstå?

Concerta = amfetamin

Min son, Jesper, fick utskrivet Concerta av sin läkare på barnpsykiatrin. Det var en medicin han frågade efter. Det var då när han gick hos psykologen på BUP, psykologen som var alldeles för ung, utbildad, men oerfaren.

Narkotikaklassade mediciner

Att få utskrivet Concerta, Ritalin eller Elvanse är nog ganska svårt om man inte är ett litet barn. Om man inte redan lärt sig hur man hanterar dessa mediciner. Det vill säga att man krossar dem, suger upp dem i en spruta och injicerar dem. Eller snortar (intag via näsan som kokain ungefär).

Som mamma är man helt blåst oftast. Jag som mamma visste allt om droger. Trodde jag. Jag måste samtala med barnläkaren en gång i veckan minst, har jag för mig. Och min son måste gå och väga sig och mäta blodtrycket rätt så ofta. Minns inte nu, men ofta.

Jag följde min son under sommarlovet till skolsköterskan som var i tjänst. Barnen får sommarlov, men inte resten av personalen. De får jobba och ta igen det som blivit gammalt och tillfälligt lagt på hyllan.  Jesper ville bara att allt skulle bli som förut. Han sa det: “Snälla, kan inte allt bara bli som vanligt igen”. Men det kunde det inte. För Jesper hade fått LVU (lagen om vård av unga), det betyder att det är staten som vårdar och ansvarar för våra barns liv och hälsa.

Jesper somnade

Ja, Jesper somnade på britsen. Han skulle ligga och vila för att normalisera blodtrycket. Han somnade. Han hade rullat upp ärmen på höger arm. Och där såg jag en strimma blod rinna nedför underarmen. Ett litet hål i en ven, vad fan händer här?

Skolsköterskan kom. Hon fäste en blodtrycksmätare runt Jespers arm. Han sov. En strimma av blod sipprade långsamt nedför hans högra underarm. Min son hade tagit sin jungfru-sil. Så tror jag att det var, när jag nu tänker efter. Men inte ens inför detta faktum kunde jag ta in och förstå att min lille hade injicerat narkotika i sin lilla arm. Den lilla arm som jag hade lovat att ingen skulle få skada någonsin. När han var ny, ren och vacker och trodde att den onda världen var god.Jag förstod kanske, men jag var inte i det skick att jag kunde ta in sanningen.

Lämna ett svar

Till startsidan