Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Styrka

Alla ljus som slocknat
Alla ljus som slocknat

Jesper Åhlin

Anton Utsi Åhlin

Styrka, att vara stark!

Den senaste tiden , kanske hela året, har jag känt att jag velat isolera mig. För att vara i mig själv och för att leta efter den som är eller var jag. Ofta upplever jag att jag lär känna mig själv bättre genom att skriva av mig känslor. Ibland vet jag inte vad jag ska skriva om.  Då har jag de oumbärliga tarotkorten som vägledande ljus.

För mig betyder inte styrka samma som makt! Se citat längre ner på sidan! För mig betyder styrka, precis det som man kan se på kortet. Att bli vän med sin styrka, att vara ödmjuk inför den och stilla stänga lejonets gap, istället för att sätta en pinne i det. Eller på annat sätt fjättra det med sin makt. Jag filosoferar lite över kortet som ofta tolkas som att man är stark nog att bejaka vilddjuret inom sig. Samt är detta kort ett av de som man kan tolka in vad som helst i. Även sexualitet. Jag bedriver ingen tarotkurs här, utan förklarar mer vad korten har kommit att betyda för mig just genom sorgen. Lite mer om Tarotläran har jag skrivit om här.

Tarotkort Styrkan, Crystal Tarot
Tarotkort Styrkan, Crystal Tarot

Jag var inte stark

Det kortet väckte tankar och minnen av hur många gånger har jag fått höra att jag är stark. Jag är inte stark, inte det minsta. Jag är vek, skör och känslig.

Däremot har jag alltid fått axla de tunga livsrollerna i de flesta av mina relationer till mina medmänniskor. Jag har tvingats vara stark för att någon måste vara det. Jag är också den som satt fart på saker och ting. Ingenting händer om inte jag sätter i gång det har varit ett av mina motton i livet. När alla andra har vinterkräksjukan så finns det endast en i vår familj som står upp för att hjälpa andra, istället för att ta hand om sig själv.

Det är inte styrka, det är svaghet. Det är att inte sätta ned foten och säga som det är: “Jag är också sjuk idag och vi kanske åtminstone kan dela på ansvaret”. Javisst, det är en självpåtagen roll, nästan som ett slags tvångssyndrom och spetsat med lite trots. Jag är inte stark som sagt. Kan jag var en martyr? funderar jag. Vad ä r egentligen en martyr och varför gör folk sig lustiga över martyrer. Enligt Wikipedia är en martyr någon som offrar vad som helst för sin tro. Medan den så kallade “vardagsmartyren” målas ut som en person som skapar skuld hos andra – “jag bad dig hjälpa mig, men jag kan göra det utan din hjälp, vila du”!

Martyren skapar skuldkänslor hos andra

Eller kan det vara de andra som tar på sig skuld när någon annan utför  de bedrifter de själva skulle kunna gjort. Eller offrat sin makt över sig själva för att räcka en hjälpande hand åt någon annan.

Men kanske att jag just nu ändå känner mig stark efter alla krig. Och all död. Jag lever och för varje storm växer sig mina rötter allt längre ner i Gaias heliga mark.

“Vad innebär det att vara ett offer och en martyr? Hur kan du ta dig ur offerrollen och martyrskapet? Detta tas upp här. Offerrollen och martyrskapet har som konsekvens en stor maktlöshet och frustration. Sluta vara offer och bli maktfull. “

Lämna ett svar

Till startsidan