Flera hönor i trädgården

Men hur många för du ha egentligen?

Under pandemin så skaffade många husdjur. Inte bara hundar och katter utan också andra djur.  Det kan man faktiskt göra om man har en plats över i trädgården. Men precis som med andra djur så finns det rekommendationer för höns också. Där behöver man kolla upp det lite mer beroende på var man bor. I vissa kommuner kan man ha två till sju hönor i trädgården utan problem eller tillstånd även om man bor i ett tätbebyggt område. Men sen finns det kommuner som vill att du ska ha ett speciellt tillstånd för detta, och andra att grannarna ska godkänna det så att det inte blir problem.

Flera hönor i trädgården

När man skaffar sig höns så eller kanske till och med innan man skaffar sig höns så ska man tänka på placering och utrymme. Men också mat, vatten och att du tar hand om dom. Hönor behöver ett ganska stort utrymme så att dom både kan vila, värpa och röra sig. Det finns en hel del att läsa om just utrymmen på Jordbruksverkets sida. Men om man ska säga en liten hint så man kanske förstår hur stort utrymme man behöver så är det så här enligt Jordbruksverket: Har du byggt ett hönshus som är en våning får man ha högst nio stycken hönor per kvadratmeter. Då är det om hönorna väger mindre än 2,4 kilo. Väger dom mer än det så får man ha sju hönor per kvadratmeter.

Flera hönor i trädgården

Lite planering innan du skaffar hönsen

Hönor är både ett roligt djur att ta hand om, dom värper ägg och är lätta att ta hand om. Det man måste tänka på när man skaffar höns är att dom är små och söta när man skaffar dom. Att det tar ungefär fyra månader innan dom börjar värpa. När dom väl kommer igång och värper så lägger dom ungefär ett ägg om dan. För att få ägg som behöver man inte ha en tupp, men en tupp befruktar också äggen och främjar sammanhållningen bland alla hönor. I vissa kommuner får man inte ha en tupp.

Det man kanske tänker på också är var man ska göra av allt hönsgödsel. Men hönsgödsel kan du ju köpa på alla blomsterträdgårdar och det behöver du ju inte göra nu. Hönsgödslet är så bra att använda i rabatterna på våren för att få igång dom och sen att lägga ut i grönsakslandet.

När du tänker på huset till hönorna finns det många olika förslag på nätet. Men det du måste ha är sittpinnar, reden och foder- och vattenautomat. På vintern behöver du värmelampor så se till att du har el ut till huset. Utanför huset behöver man också en inhängnad så att dom kan springa omkring. Tänk på att lägga nät ovanpå inhägnaden så att det inte flyger ner någon rovfågel och tar en höna.

Innan du sedan köper dina höns så ta reda på allt om just den rasen du tänkt. Det finns en del olika raser att välja emellan beroende på storlek, fjädrar, tofsar men det finns också hönor som värper ägg i andra färger. Kanske grönt eller chokladbrunt.