torsdag, februari 22, 2024
Heminredning

På loppis i en lada på Skånska landsbygden.

Blyinfattade fönster

Så dessa fönster pryder idag min lägenhet i en äldre fastighet från 1911. Jag och min far besökte en lada på 80-talet, som sålde möbler och loppis-prylar, ute på den skänska landsbygden. Fönstrerna kommer från en rivningsfastighet i Malmö. En visserligen enkel form av blyinfattning, men jag är mycket glad att jag hittade dem, de ger en speciell atmosfär! ramen sitter löst mellan handtagen. Jag köpte två för 800 kr.

Blyinfattade fönster har alltid fascinerat mig med sin magnetiska charm. Dessa konstfulla fönster bär med sig en nästan magisk känsla, som om de vore en tidsmaskin som transporterar oss till en era då skickliga hantverkare och äldre byggnadsstilar präglade landskapet. Det är som att fånga en fläkt från en svunnen tid, där varje färgat glasbit och varje noggrant formad blycaming berättar historier om skicklighet, precision och konstnärlig hängivenhet. 

Att betrakta ett hantverket är som att dyka in i en värld av god smak och tidlös skönhet. Det är som om varje fönster öppnar en dörr till det förflutna och låter oss uppskatta det konstnärliga arvet som dessa handgjorda skapelser bär med sig. Den subtila kombinationen av färger, detaljerna och den mjuka glansen från blycamingarna skapar en atmosfär som är både nostalgisk och inspirerande.

I dessa fönster kan jag se skuggorna av de skickliga hantverkarna som dedikerade sig till att skapa tidlös skönhet. Deras arbete blir som en konstnärlig symfoni där varje del harmoniserar för att skapa en helhet som överlever tidens gång.

Blyinfattat fönster med röd fåtölj
Blyinfattat fönster med röd fåtölj

Blyinfattade fönster är en traditionell och konstnärlig form av fönstertillverkning som har använts i århundraden. Denna teknik innebär att man använder blycamingar för att hålla fast små bitar av färgat glas och skapar på så vis färgglada och detaljerade mönster. Hantverket används ofta i kyrkor, katedraler och historiska byggnader för att skapa vackra konstverk i glas.

Processen börjar med att skära och forma glaset i önskade bitar. Därefter arrangeras bitarna på en mall eller ritning för att skapa det önskade mönstret. Blycamingar, tunna blyremsor, används för att hålla glasbitarna på plats och skapa konturer och detaljer i mönstret. Blyet är flexibelt nog att böjas och formas enligt designens krav.

Eget försök till blyinfattade fönster
Eget försök till blyinfattade fönster

När blyinfattningen är klar, löds blyremsorna samman för att säkra glasbitarna på plats och skapa en stark och hållbar konstruktion. Efter lödningen kan fönstret behandlas för att förstärka hållbarheten och skydda mot väder och vind.

Blyinfattade fönster är kända för att skapa en unik visuell effekt genom att filtrera och bryta ljuset på olika sätt beroende på färgen och formen på glasbitarna.

Denna konstnärliga teknik har en lång historia och fortsätter att vara uppskattad både för sina konstnärliga kvaliteter och sitt historiska värde.