söndag, april 21, 2024
Konst

Zorn-paletten – fyra färger

Zorn-palett.Akryl Marianne Hiort af Ornäs
Zorn-palett.Akryl Marianne Hiort af Ornäs

Zorn-paletten” hänvisar till färgpaletten som användes av den svenske konstnären Anders Zorn, en av de mest framstående målarna från Skandinavien under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Zorn var känd för sin skicklighet i att återge hudtoner och för sin användning av en begränsad palett med färger.

Jag testade att måla ett brunt ägg i akryl, med Zorns palett, dvs med fyra färger, svart, vitt, ocra och rött, som kan blandas i det oändliga:

Anders Zorn (1860–1920) var en framstående svensk konstnär som under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet blev internationellt känd för sin skicklighet i måleri och grafik. Han föddes i Mora, Dalarna, Sverige, och visade tidigt talang för konst. Efter studier vid Konstakademien i Stockholm fortsatte han sin utbildning i Paris, där han blev starkt påverkad av den franska impressionismen.

Zorn är mest känd för sina porträtt, landskap och akvareller, där han använde en begränsad palett med endast några få färger, känd som “Zorn-paletten”. Hans porträtt, särskilt av högt uppsatta personer och kändisar, är särskilt berömda för sin livfullhet och karaktärsframställning. Hans verk omfattar även målningar av landskap, skildringar av svenska folklivsscener och erotiska akvareller.

Zorn fick internationell erkänsla under sin livstid och fick flera utmärkelser och hedersbetygelser för sitt arbete. Hans inflytande på konstvärlden fortsätter att vara betydande, och han betraktas som en av de främsta konstnärerna från Skandinavien.

Zorns fargpalett
Zorns fargpalett

Zorn-paletten består vanligtvis av endast fyra färger:

  1. Ivory Black (Elfensvart): En djup svart färg som används för att skapa kontraster och mörka toner.
  2. Titanium White (Titanvit): En vit färg som används för att blanda och ljusa upp andra färger.
  3. Yellow Ochre (Gulockra): En jordig gul färg som används för att skapa varma toner, speciellt hudtoner.
  4. Cadmium Red (Kadmiumröd): En varm, röd färg som används för att skapa röda toner och för att intensifiera hudtoner.
zorn-paletten
zorn-paletten

Med dessa fyra färger kunde Zorn skapa en imponerande variation av färger och toner, inklusive hudtoner som var hans specialitet. Genom att begränsa sitt val av färger kunde Zorn utveckla en stark förståelse för hur varje färg påverkade och kunde blandas med de andra på paletten.

Zorns förmåga att skapa livfulla och realistiska porträtt med en begränsad palett har gjort Zorn-paletten till ett populärt val bland konstnärer, både för att studera hans teknik och för att skapa sina egna verk med liknande färgscheman