söndag, april 21, 2024

Om mig

Möt Marianne Hiort af Ornäs

M Hiort af OrnäsJag upptäckte min passion för konst under tonåren och hittade mitt syfte i konstskolan. Med övergången till vuxenlivet föll jag in i rutinen med kontorsarbete, som ärligt talat verkade vara en livstid.

Så småningom kom jag dock åter i kontakt med måleriet och omfamnade den lättnad det erbjöd. Genom att använda konsten som ett sätt att uttrycka det osynliga utvecklades min hobby till ett seriöst arbete när jag gick med i den lokala kulturföreningen samt bildade egen firma som webmaster även till andra företag och föreningar.

Hur allt började

Min resa spårar sina rötter tillbaka till en vacker villa prydd på alla sidor av en lummig trädgård. Det jag kallade mitt första hem var en militärzon på en isolerad ö. Att växa upp under min fars, majorens mentorskap, introducerade mångsidighet och disciplin till min personlighet. Medan min mor, en välsignad konstnär, hade sin ateljé hemma och skapade några av de mest underbara illustrationer för barn. Hennes konstnärliga kant fungerade som grunden för min alldeles egna kreativa resa.

Min omgivning som ett litet barn var lyckligt lottad, privilegierad och aktiv med glädje och fantasi från lekkamrater runt omkring. När livet utvecklades drabbades jag av polio vilket ledde till att jag hade svårt att hänga med i skolan. Sjukdomen utmattade mina krafter och gjorde det svårt att delta i aktiviteter med de andra barnen. Detta förvärrades av mobbning, som lämnade bestående ärr.

Denna alienation under mina tidiga akademiska år sådde känslor av att vara annorlunda, att inte passa in som resten av mina kamrater.

Och därmed började min jakt på självidentitet – ett sökande som bjöd på olika avslöjanden ..

Inte för sent upptäckte jag att min världsbild var rotad i min tidiga programmering. Jag förlitade mig på visualisering, uthållighet och självdisciplin för att övervinna utmaningar och använde konst som ett medium för uttryck, känsla och reflektion.

Min resa inom personlig utveckling erbjöd massor av klarhet angående hur det omedvetna fungerar och hur människans personlighet utvecklas som ett resultat av yttre påverkan under tidiga barndomsår.

Som konstnär låter mina målningar mig kasta bort tidigare bördor helt enkelt genom att främja min förståelse av tid och rum.